Schizofrenie, psychose, dissociatie en trauma

Inschrijven

Schizofrenie, psychose, dissociatie en trauma.
Hoe zit dat nu? - Behandelen met EMDR?

Met Freek Dhooghe, voorzitter EMDR-België

Vrijdag 9 november 2018

De laatste jaren bevestigen meer en meer studies een belangrijke link tussen psychose en trauma. Dit roept een heleboel vragen op over onze klassieke diagnoses als schizofrenie, psychose en dissociatie. Er bestaat veel onderzoek over de band tussen dissociatie en trauma, en tussen schizofrenie en biologie. Maar wat als trauma dan toch ook een belangrijke rol heeft in de psychotische symptomatologie, kan EMDR ons dan verder helpen? Vele therapeuten schrikken bij fenomenen als stemmen horen, hallucinaties, wanen. Is dat terecht?

In deze workshop zullen we eerst stilstaan bij de laatste bevindingen uit het onderzoek in verband met schizofrenie, psychose en dissociatie. Enkele jaren geleden behoorden deze diagnostische criteria als tegenindicaties voor EMDR. Nochtans blijkt EMDR veel belovend in dit domein de laatste jaren. We geven dan ook een overzicht van het gebruik van EMDR in deze context.

In de namiddag zullen we enkele gevalsstudies verder uitdiepen en samen kijken hoe EMDR zich hierbij kan integreren in de reeds gekozen aanpak. Indien je zelf een gevalsstudie wenst in te brengen is dat zeer welkom.

Inschrijven